באזל: עיצוב אומנות ואדריכלות על גדות נהר הריין
בים הכאב שאופף אותנו חיפשנו יופי נחמה ושקט ואולי אפילו קצת שלווה. פחות מארבע שעות טיסה עוד שעת נסיעה והגענו לאי של אומנות ועיצוב בריכוז כל כך גבוה שהיה בו להשכיח במעט ולנסות לרפא.
באזל, עיר קטנה בת כ-200,000 תושבים בלבד, מתגאה במעמדה כאחת הערים המובילות בעולם בתחומי העיצוב והאמנות, וכמרכז התרבותי של שוויץ.
ההכרה לה זוכה באזל נובעת מתרבות ומסורת ארכיטקטונית מגוונת, וכן מקהילה גדולה ודינמית של מעצבים, אמנים ואדריכלים שפועלים בעיר. כאן מתקיימים אירועי עיצוב ותערוכות אמנות רבים במוזיאונים ובמוסדות תרבות מובילים, בעיקר בגדה הדרומית של נהר הריין שחוצה את העיר.
באזל מציעה מגוון רחב של חנויות, גלריות ומוזיאונים בתחום העיצוב, והיא מתאפיינת בשילוב ייחודי של סגנונות אדריכליים, ממבנים עתיקים ועד למבנים מודרניים ופוסט-מודרניים. רחובותיה הצרים של העיר העתיקה והרחובות הסובבים אותה משמשים כרקע מושלם לבניינים מעוצבים ולעיצוב ההיסטורי המרהיב.
בעיר ניתן למצוא גם כמה מהמבנים האדריכליים המודרניים המפורסמים בעולם, כמו בית האופרה וה-Basler Messeturm, בניין משרדים עשוי פלדה וזכוכית שנחשב לאחד מסמלי העיר.
באזל היא עיר מיוחדת במינה, המציעה חוויה ייחודית של תרבות ועיצוב, ומהווה מקור השראה בלתי פוסק למעצבים ואמנים מכל רחבי העולם.
ביקור במקומות המעוצבים של באזל וסביבתה היה חלום ישן שלי, ואני שמחה לחלוק את החוויה המעוצבת והמרתקת הזו כאן איתכם.
כאן נוסדה מדינת היהודים - Hotel Les Trois Rois
לפני שנתפנה לעיניני העיצוב לשמם הגיענו לעיר, בואו נוריד מסדר היום את הקונוטציה החזקה של העיר באזל לעם היהודי, וזאת כמובן המרפסת המפורסמת במלון שלושת המלכים: Hotel Les Trois Rois.
המלון ההיסטורי נבנה בסגנון נאו קלאסי באמצע המאה ה-19, על גדות הריין, ואירח באוגוסט 1897 את משתתפי הקונגרס הציוני הראשון ואת מי שיזם אותו, בנימין זאב הרצל. כאן צולמה תמונתו המפורסמת של הרצל נשען על מעקה המרפסת, ולכאן הגענו כמו רבים אחרים לשחזר את התמונה ההיסטורית שאחסוך ממכם אך היא שמורה במערכת אם ממש תרצו.
למרבה הפלא, המשפט "בבאזל יסדתי את מדינת היהודים" אינו מופיע בכתבים הרשמיים של הרצל, וגם לא נאמר בצורה פומבית, אלא לקוח ככל הנראה מתוך פסקה בתקציר שנכתב על ידי עיתונאים בזמן הכנס, ולא ישירות מדבריו של הרצל. כך או כך המשפט הזה הפך לציון חשוב בהיסטוריה הציונית, המסמל את חזונו של הרצל להתיישבות היהודית בארץ ישראל.
עד כאן ציונות ונחזור לפלאי העיצוב של העיר.
מתוך השפע הרב בחרתי לכתוב כאן על כמה מקומות עיקריים שכל אחד מהם שווה נסיעה כשלעצמו.
Kunstmuseum Basel
המוזיאון לאמנות בבאזל, Kunstmuseum Basel, נחשב למוזיאון הציבורי הראשון בהיסטוריה שנפתח לקהל הרחב ואחד ממוזיאוני האמנות המשפיעים ביותר בעולם.
המוזיאון שנפתח לקהל בשנת 1661, מציג את אוסף האומנות הציבורי הגדול בשוויץ, ומתמקד באמנות קלאסית, רנסנס ובארוק, לצד אמנות מודרנית ועכשווית, וידוע בזכות אוספיו העשירים הכוללים ציורים, פסלים וצילומים.
המוזיאון מורכב משני מבנים מרכזיים: Hauptbau (המבנה הראשי) וההיסטורי שעבר שיפוץ בשנים האחרונות בידי אדריכלים מקומיים מובילים ו-Neubau (התוספת החדשה).
אם תגיעו למוזאון בקיץ הקרוב מצפות לכם שם תערוכות מרתקות:
Ingenious Women: Women Artists and their Companions: תערוכה המציגה יצירות של 18 אמניות פורצות דרך מתקופות הרנסאנס, הבארוק והתקופה הקלאסית, במאות ה-16 עד ה-18.
Dan Flavin :Light and Space תערוכה המציגה עבודות ניאון של האמן האמריקאי דן פלבין, שמפורסמות בשימוש באור פלואורסצנטי ליצירת חללים ותחושות שונות. עבודותיו של פלבין חוקרות את היחסים בין אור, צבע ומרחב.
Made in Japan: תערוכה המתמקדת באמנות יפנית מודרנית ועכשווית, המציעה מבט מעמיק על התפתחות האמנות ביפן והשפעתה על תרבות האמנות הגלובלית.
Anri Sala: Time No Longer : תערוכה המציגה את יצירותיו של אמן הווידאו והמדיה הבינלאומי אנרי סאלה, אשר חוקר את מושג הזמן באמצעות וידאו, סאונד ומיצבים
When We See Us: תערוכה העוסקת בנושאים של זהות והעצמה תרבותית, תוך הצגת עבודות של אמנים עכשוויים המתרכזים בהיסטוריה ובתרבות של קהילות אפריקאיות ואפרו אמריקאיות.
בעיר מוזאונים רבים ונוספים מתוכם כדאי מאוד לבקר במוזיאון טינגלי (Museum Tinguely), מוזיאון לאומנות חדשנית המציג את יצירותיו של ז'אן טינגלי (Jean Tinguely), אמן שוויצרי שזכה להכרה ברחבי העולם בזכות יצירותיו הקינטיות.
המוזיאון עצמו הוא יצירת ארכיטקטורה מודרנית מרהיבה, שתוכנן על ידי האדריכל מריו בוטה (Mario Botta). הוא משלב קווים מעוגלים וגיאומטריים בצורה ייחודית, המתאימים לסגנון הייחודי של יצירותיו של טינגלי.
המקום מאפשר לחוות את היצירות המרתקות של ז'אן טינגלי, המתבססות על תנודות, תנועה ומכניקה. היצירות מוצגות בצורה אינטראקטיבית המאפשרות למבקרים להשתתף ולהתרשם מהיצירות.
בנוסף מציג המוזאון יצירות של אמנים עכשוויים אחרים שמשפיעים על תחום האמנות הקינטית.
קמפוס ויטרה-Vitra Design Mueum
קמפוס ויטרה (Vitra Campus) הוא מרכז עיצוב ואדריכלות, הנמצא ליד העיירה Weil am Rhein, מרחק דקות נסיעה מהעיר באזל. ארץ הפלאות לחובבי עיצוב. יש כאן הכל, עבר הווה ועתיד של עולם העיצוב, חומרים צבעים צורות ואיכות.
ויטרה (Vitra) החלה את פעילותה בשנת 1950 על ידי וילהלם פיהלנדר (Willi Fehlbaum), שעיסוקיו הראשוניים היו בייצור שעונים ומכונות תעשתיות. בשנות ה-60 פיהלנדר חלם להפוך את ויטרה למקום שבו יפעלו מעצבים מפורסמים ליצור יצירות עיצוב שימושיות ומתקדמות. כדי לפתח את חלומו, הוא צירף את אחיו, אודו פיהלנדר (Odo Fehlbaum). משפחת פיהלנדר ניהלה את ויטרה במשך שנים, ועד היום החברה בבעלותם הפרטית.
ב-1981 הוקם המפעל החדש של החברה, במה שהפך לימים לקמפוס Vitra. לצד המשך יצור של רהיטים ופריטי עיצוב אייקוניים של מיטב המעצבים בעולם, החברה ממשיכה ומפתחת מוצרים חדשניים.
שיתופי הפעולה הראשונים של ויטרה היו עם בני הזוג צ'ארלס וריי איימס האמריקאים ועם המעצב גורג' נלסון, המשיכו עם איסמו נאגוצ'י היפני, ז'אן פרובה הצרפתי, וורנר פנטון הדני, ובשנים האחרונות הצטרפו גם עיצוביהם של בני הזוג הישראלים שי אלקלעי ויעל מר, הפועלים תחת המותג הנודע Row Edges.
לצד המפעל נוספו בקמפוס לאורך השנים מוזאון, גלריות ומבנים מיוחדים שתוכננו בידי מעצבי על, ויחד הם מהווים מרכז עיצוב תרבות ויצירה עולמיים.
מוזאון ויטרה לעיצוב Vitra Design Museum הניצב בלב הקאמפוס, תוכנן בידי האדריכל האמריקאי פרנק גרי (Frank Gehry), מהאדריכלים המובילים והמוכרים בעולם. המבנה בעל הקרות המפותלים שהושק ב-1989, משתנה באופן דינמי בהתאם לתנאי האור וזווית הצפיה שמעניקים לו מראה ייחודי.
המוזיאון מאגד קולקציה ייחודית של ריהוט, תאורה ועיצוב פנים, ומשמש להצגת תערוכות מתחלפות.
ה-Gallery של מוזיאון ויטרה לעיצוב נמצא בסמוך למבנה הראשי ומציג תערוכות המוקדשות לנושאים עכשוויים והיסטוריים בתחום העיצוב והאדריכלות העולמית.
ב-2016 נפתח ה-Schaudepot במבנה שתוכנן על ידי משרד האדריכליםהשוויצרי המוכר, Herzog & de Meuron (שתכננו גם את בנין הספריה הלאומית החדשה בירושלים).
ה-Schaudepot מציג חלק מאוסף הקבע של המוזיאון, הכולל מעל 7,000 פריטי ריהוט ויותר מ-1,000 פריטי תאורה ועיצוב מודרני משנת 1800 ועד היום.
רבות מהתערוכות של המוזיאון מושאלות למוזיאונים ברחבי העולם.
במרתף המוזיאון מוצג חדר העבודה המקורי של בני הזוג ריי וצ'ארלס איימס, כחלק מהמחווה לצמד המעצבים שעיצבו מוצרים נודעים בשנות החמישים, כגון כיסאות Eames Lounge Chair and Ottoman ו-Eames Plastic Chairs, שעדיין מיוצרים במפעל הסמוך.
בשנת 2010, נוסף לקמפוס המבנה המרכזי בניין VitraHaus. מבנה זה, מעבר להיותו מרכז תצוגה לריהוט ולאביזרי בית של המותג, מציע חנות עיצוב מרהיבה ובית קפה משובח.
הבניין שתוכנן גם הוא על ידי משרד האדריכלים Herzog & de Meuron, מרשים באדריכלות ייחודית, שמשלבת צורות גאומטריות וחומרים מודרניים כמו פלדה וזכוכית.
המבנה, המורכב מקוביות ענקיות בגדלים שונים המוצבות זו על זו, משתלב באופן מופלא בסביבתו ומציע תצפית ייחודית לנוף הכפרי ולמפגש הגבולות ההיסטורי שבין שוויץ, גרמניה וצרפת.
בנוסף ל־VitraHaus, קמפוס ויטרה כולל מספר מבנים מפורסמים נוספים כמו ה-Vitra Fire Station: תחנת הכבאות שהוקמה על ידי האדריכלית זאהה חדיד, ה-Vitra Conference Pavilion שנבנה על ידי האדריכל היפני טדאו אנדו (Tadao Ando) ב-1993 ומשמש כמקום לאירועים ומאופיין בקווים נקיים בשילוב חומרים טבעיים כמו בטון, זכוכית ועץ.
כל אחד מהמבנים הללו משמש למטרות שונות וביחד מהווה חלק מתרבות העיצוב והאדריכלות הייחודית של ויטרה.
חנויות ויטרה פזורות בעולם, תצוגות פופ אפ שלהם מתקימות כמעט בכל תערוכה נחשבת לעיצוב, אבל כל זה הוא רק טעימה קטנה מהעושר העיצובי בקמפוס ומהאושר להסתובב כאן ולטבוע בכל היופי הזה.
חוויה מרהיבה ומעוררת השראה עבור כל מי שמעריך יוקרה ואיכות.
Fondation Beyeler
לא הרחק מקמפוס ויטרה, בעיירה Riehen, נמצא FONDATION BEYELER מרכז תרבות ואמנות מוביל בעולם.
המוזאון נפתח בשנת 1997 על ידי רינה וארנסט ביילר, שביקשו לחלוק עם הציבור את אוסף האומנות הפרטי שלהם. האוסף המרשים כולל יצירות אומנות עכשווית ומודרנית ובינהן יצירות של מאטיס, אנדי וואהל וקלוד מונה.
המבנה הוא פרי יצירתו של האדריכל האיטלקי זוכה פרס פריצקר לאדריכלות, רנצו פיאנו (Renzo Piano) משלב זכוכית ובטון, ומתאר צורות פשוטות ומינימליסטיות המשתלבות באופן מושלם עם פארק טבעי הסובב אותו. בזכות התכנון המיוחד, מאפשר המבנה לאור הטבעי ולנופי הגן הקסום סביבו להיכנס פנימה וליצור חווית ביקור ייחודית ומרשימה.
במהלך השנים, המוזיאון קיים תערוכות מרשימות רבות בנוסף לתצוגה הקבועה. אנחנו הזדמנו למקום כשהוצגה תערוכת הצילומים המרהיבה של Jeff Wall. בתערוכה הוצגו החשובות מעבודותיו של הצלם הנודע, לאורך השנים, כשהן נתונות בקופסאות מוארות, המדגישות עוד יותר התנועתיות והעומק האופיניים להן.
בימים אלה מוצגת במקום תערוכת הקיץ SUMMER SHOW והחל מספטמבר 2024 ועד ינואר 2025 תוצג תערוכת האומנות הגדולה MATISSE INVITATION TO THE VOYAGE.
את חווית הביקור בעיירה היפיפה הזאת כדאי להשלים בביקור בגלריות הרבות סביב המוזאון ובינהן:
Galerie Carzaniga, Galerie Susanna Kulli Galerie Gmurzynska ו-Skulpturhalle Basel: מרכז אמנות המתמקד בפיסול ובתערוכות מתחלפות של אמנים עכשווים.
Art Basel
ואי אפשר לדבר על באזל מבלי לציין את Art Basel יריד האמנות הבינלאומי, שהציב גם הוא את העיר על מפת העיצוב והאומנות העולמית. היריד מתקיים מדי שנה בבאזל כמו גם במיאמי והונג קונג תחת אותו השם, ומציג את מיטב האמנות המודרנית והעכשווית.
זהו אירוע מרכזי ומוביל בעולם האמנות שמושך גלריות, אמנים, אספנים ומבקרים מכל רחבי העולם.
Art Basel נוסד בשנת 1970 בבזל, על ידי גלריסטים מקומיים והפך במהרה לאירוע מרכזי בלוח השנה האמנותי הבינלאומי.
ב-2002 נוספה מהדורה נוספת במיאמי (עליה כתבתי כאן) ולאחר מכן, ב-2013, בהונג קונג (עוד על המקומות המעוצבים בהונג קונג כאן).
היריד מציג מגוון רחב של יצירות אמנות עכשווית ומודרנית, כולל ציורים, פסלים, עבודות וידאו, מיצבים ועוד, ומספק פלטפורמה בינלאומית לגלריות ואמנים להציג את יצירותיהם בפני קהל גלובלי, להרחיב את מעגל הלקוחות וליצור קשרים מקצועיים.
לצד היריד המתקיים השנה בעיר בין 13-16 ביוני, מתקיימים מגוון אירועי לוויין ופתיחות מיוחדות במוזיאונים וגלריות מקומיות.
ארט בזל במיאמי מתקיים מידי שנה בדצמבר והשנה בין 6-8 בצדמבר, בהונג קונג בחודש מרץ והיריד הבא יערך בין ה-28-30 במרץ 2025. לראשונה יתקיים השנה גם יריד בפריז בין 18-20 באוקטובר 2024.
ולסיום
בזל היא עיר המשלבת בצורה מושלמת מסורת וחדשנות, ומציעה חוויה עם מיטב האמנות, העיצוב והאדריכלות שיש לעולם להציע.
ממוזיאונים וגלריות אמנות עכשווית ועד לבנייני אדריכלות מרהיבים, בזל מציעה חווית עיצוב ואמנות דינמית ומגוונת, וכל זאת על רקע נוף קסום וסימטאות עתיקות.
העיצוב האדריכלי הייחודי, התערוכות המרתקות, והתרבות האורבנית לצד העושר ההיסטורי הופך אותה ליעד חובה לאוהבי אמנות ועיצוב.
קצת עלי
אני מעצבת פנים עם נסיון של למעלה מ- 20 שנים. הסטודיו מתמחה בעיצוב דירות יוקרה, עיצוב בתים פרטיים, ועיצוב משרדים וחללים מסחריים. במסגרת עבודתי אני נוסעת למקומות מעוצבים במיוחד בעולם, ושמחה לחלוק איתכם את חוויותי מנקודת מבטי האישית והמקצועית, בבלוג Design&the City,
לעידכונים שוטפים על המקומות המעוצבים בעולם, עקבו אחרי באינסטגרם בלחיצה על הלינק הזה. לעוקבים ממתין גם היילייט עם המלצות נוספות.
4 תגובות
מאמר מרתק
חברותי ואני מתכננות ביקור בכל האתרים שציינת באוקטובר 24.כמובן נעזר בהמלצותייך.תודה
המון תודה מיה יקרה, מאוד שמחה לשמוע ומאחלת לכן טיול מקסים
נורית, את מהממת!
עשית לי חשק גדול לבזל…❤️❤️❤️
תודה
תודה רבה ענת אהובה, זאת היתה הכוונה, באמת יעד שווה מאוד